Ayhan G.
25 Şubat 2021 16:43 Tarihinde gönderildi

PROJE HAKKINDA

Ben Mersin Üniversitesinde Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Eğitim hayatım yazılım içinde geçmesine rağmen tasarıma çok büyük bir ilgim var. Ve garip bir şekilde mobile app'lere yoğun bir ilgi duyuyorum. Bu sebepten de kullanıcı odaklı arayüz tasarımına yönelmeye karar verdim. Tabi mobil yazılım tarafını da geliştirmeye çalışıyorum.
Bu projedeki tasarım da "Clubhouse" uygulamasını gördükten sonra aklıma gelen bir prototip fikri sadece. Alıştırma yapmak için aklıma gelen bir fikir de diyebilirim. Bu uygulamamızda kullanıcılar canlı yayınlanan podcastleri(Radyo mantığı tabii ki) dinleyebilir, bu podcastlere misafir olarak katılabilir ve ya kütüphanesine kaydettikten sonra istediği zaman kolaylıkla dinleyebilir.
P.S Uygulamanın "Player" arayüzünü henüz yapamamıştım ama çıraklık onaylanınca oluşan heyecandan direkt yüklemek istedim projeyi.

DESTEK TALEBİ

Öncelikle kendimde gördüğüm sorunlardan bahsedeyim:
İlk olarak renklerle gerçekten çok büyük bir sorun yaşıyorum. Doğru renk paletini seçemediğimi hissediyorum. Tasarımlara 1-2 gün sonra tekrar baktığımda seçtiğim renkler gözüme çok kötü görünüyor. Bu sebepten de çok renk kullanımından kaçmaya çalışıyorum. Daha çok beyaz arka plan tercih etmeye çalışıyorum tasarımlarımda. Beyaz ve gri tonları ve ya beyaz ve ana renk olarak kullanmaya çalışıyorum çoğu zaman. Bu konuda bir öneri, eleştiri ve ya bir kaynak gerçekten çok iyi gelirdi.
Kendimde sorun olarak gördüğüm ikinci şey çok fazla minimalizme kaçıyorum. Yani dolu tasarımlar yapamıyorum gibi geliyor bana. Dolu tasarımdan kastım gerçekten arayüzün her alanını iyi değerlendiremiyorum. Aslında minimalist tasarımları çok seviyorum. Tasarımlarda boş alan kullanımının da önemini gayet iyi biliyorum. Ama böyle hep minimalist takıldığım zaman da tasarımlarımın tekrara girdiğini düşünmeye başlıyorum. Hep aynı tarz yapıyorum gibi geliyor bana.
Üçüncü olarak da bir sorun değil sadece eksiğim icon'larda. Kullandığım icon'ların doğru etkiyi yaratmadığını düşünüyorum.
Genel olarak kendi eleştirilerim bunlar. Tabi, ustam, siz de genel tasarım üzerinden eleştirilerinizi, eksik bulduğunuz noktaları söylerseniz, bu konuda önerileriniz varsa, yazarsanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi günler dilerim.

Eray Karayel
25 Şubat 2021
Durum Güncellendi Geliştirmek Gerekiyor

USTANIN YORUMU

Selam Ayhan,

Öncelikle eline sağlık hiç fena fikir değil. Özellikle podcast olayının yıllardır gelişmesi gerektiğini her türlü platformda dile getiriyorum ve podcast yayınının şu anda olduğu kadar karmaşık bir işlem olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda bir adım attığın için ayrıca teşekkür ederim.

Yorumlama yaparken öncelikle kendi açımdan gördüğüm taraflardan başlayacağım daha sonra senin belirttiğin ve destek talep ettiğin konular üzerinden gideceğim.

1- İlk karşılama ekranımızda hiyerarşi sorunu var. Sayfadaki her obje inanılmaz derecede dikkat çekiyor. Bunun yerine illustrasyonun, uygulama başlığının, sloganın ve butonun büyüklüklerini ayarlayarak önem sırasını belirle.

Ben olsam illustrasyonu yaklaşık %10 oranında daha küçültüp uygulamanın adını yaklaşık 2-4 px arasında yine küçültüp alan açardım. Altındaki sloganın bir tık daha silik ve yine %40 oranında daha küçük, tek satırda olmasına özen gösterirdim. Slogan yani en geride olması gereken içerik bana göre. Get started ise aynı kalabilir renk tonunu beğendim.

2- Uygulama adı ve slogan konusundaki güncelleme burada da geçerli. Diğer taraftan input box'lar göz kanatıyor. Mesela ilk sayfada kullandığın get started butonundaki gölgelemeyi bu inputlarda da kullanabilirsin. Border'lardan kurtulmalısın. Onun yerine daha ince gri ya da sadece doku katabilecek bir border yerinde olabilir. Ama :focus özelliğinde bu renk border'ı biraz daha incelterek kullanmak güzel fikir olabilir. Diğer anlamda yine kullanılan her içerik çok dikkat çekici oluyor.

Aynı sayfa ve tüm sayfalar için ikon kullanımını bir gözden geçir. Giriş yap sayfası da olsa ikonlar kullanıcılara çok daha kolay mesajlar verebilir. Mesela benim bir takıntım var bu ne kadar doğru bilmiyorum ama forgot password bağlantısına balık ikonu koymaya bayılıyorum. Bana çok sempatik geliyor. :)))))

Register ve sign in butonlarının yerleşimleri yanlış.

Sign in
or
quick register if you havent account

tarzında ayrı bir seçenek olduğnu vermek gerekiyor. Aksi halde burada register'a tıklarlarsa değişen bir şey olmayacak ve kullanıcı ne yaptığından emin olamayacak. Yukarıdaki yerleşim tabi ki örnekti. Farklı bir tasarım ya da linkle olayı kotarabilirsin.

3- İçerik tasarımında çok fazla boşluk olduğunu görüyorum. Bu daha çok material design'ı anımsatıyor. Kötü değil ama tasarımın tamamında amacına hizmet edecek mi onu düşün sadece. Bu haliyle diğer iki sayfaya kıyasla çok daha hiyerarşik ve içeriğin ön planda olduğu bir sayfa görünümümüz var.

Dinlediğim podcast ile dinlemediğim podcast tasarımlarının farklı olması kullanıcıya güzel hisler katacaktır. Şu anda pause tuşundan anlıyorum ki improve your startup! podcastini canlı olarak dinliyormuşum. Eğer ben onu zaten dinliyorsam podcast görselinin de uygun bir şekilde bir yerlerde belirmesini, sayfanın daha büyük kısmını kaplamasını ve belkide play sayfasında ihtiyaç duyabileceğim özellikleri oraya entegre edebilirim? Sesli düşündüm ama bu bir fikir. Diğer henüz dinlemediğim/sırada olan podcastler daha ince bir satırda görünebilir ve kullanıcı olarak bilirim ki hem sırada o var hemde başlıklar daha ön plana çıkacağı için istediğim içeriğe daha kolay erişebilirim?

Bu sayfanın altındaki ikonlarla alakalı da bir sorun yok aslında ama işlevlerini pek yansıttıklarını düşünmüyorum. Uygulamanın içerik tasarımını tamamladıktan sonra öne çıkartmak istediğin alanları buradan değiştirmende yarar olacaktır. Ama aktif olan sayfanın ikonunun bu şekilde gösterilmesi pek gördüğümüz bir şey değil. Genel anlamda daha bold ikonlar ya da içi dolu ikonlar şeklinde gösterilir o anki sayfa. Bunun nedeni yine hiyerarşidir. Böyle "bana bas, bana bas" diye yalvaran bir ikon görünümü çiziliyor ve kullanıcı açısından bu da dikkat dağıtan başka bir detay.

Kesinlikle kötü değil, doğru yoldasın. Birazdan müsait olduğumda senin sorunda yazdığın noktalar üzerinden ayrıca yorumluyor olacağım.

Biraz uzun soluklu proje olacak gibi duruyor diğer sayfaları ve detayları düşününce ama benim için hiç sorun değil aksine bir şeyleri düşündürtebildiysem ne mutlu bana... :)

Eray Karayel
25 Şubat 2021
Durum Güncellendi Geliştirmek Gerekiyor

USTANIN YORUMU

Şimdi gelelim senin soruların üzerinden tasarımın yorumlanmasına.

1. sorun renklerle yaşadığın sorun.

Bununla alakalı renklerin psikolojisine yönelmen lazım. Taylor Hartman'ın Renklerin şifresi diye bir kitabı var onu okumanı öneririm. Uzunca bir süre önce bendeki kopyayı bir arkadaşım çalıp vermemişti geri ve ben aradığım zaman yeni baskısı çıkmamıştı eğer çıktıysa ya da ikinci el falan bulursan kesinlikle al ve oku. Bir tane daha kitap vardı renklerle alakalı pazarlamada renkler miydi tam hatırlayamadım kütüphanemde de baktım demin ama bulamadım yine biri çalmış sanırım o aklıma gelirse onu da sonra yazarım ya da renklerin psikolojisi kafasında farklı kaynaklar da olacaktır bu alandaki araştırmaları da inceleyebilirsin.

Link vermem doğru mu değil mi hiç bilmiyorum ama şöyle bir kaynak var https://www.brandingturkiye.com/renklerin-anlamlari-ve-pazarlamadaki-onemi/ buradan da biraz fikir edinebilirsin.

Bir kaynak vardı o da şimdi aklıma geldi hangi marka hangi rengi neden tercih etti gibi bir uzun ismi vardı. Türkçeye çevrilmemiş bir içerikti o da ve içerisinde 500'den fazla markanın logosu ve kısa hikayeleri vardı. Eğer bu kitabı da bulursan bana link atarsan sevinirim :D

2. sorun boş alan kullanımı ve minimalizm...

Bu konuda da evet minimalizm bağımlılık yapıyor. Ama çokta esiri olmamak lazım. Tasarımın boş görünmemesi gerekiyor. Bunun için dikey denge ve yatay dengeye dikkat etmelisin. Mesela 2. ekran görüntüsünde en üstte bir ikon, en altta ortada da küçükte olsa bir yasal sayfalara yönlendirme ya da şirketin detaylarına gideceği sayfaların linklerini eklersen daha toplu olacaktır. Diğer içerik tasarımalarında da mutlaka eğer kullanılmasını istediğin özellikler varsa sayfanın belirli yerlerine odaklandırmaktansa farklı yerlere dağıtabilirsin. Tabi bu çok genel bir tanım oldu, uygulamaya, içeriğe, kullanıcıya göre değişkenlik gösterir. Ama bu endişeni anlayabiliyorum. Oldukça da normal. Farklı tasarım mentalitelerine aralıklarla yönelip denemeler yapmanda güzel olur. Bu konuda daha çok dribbble, daha çok behance ve pinterest hatta lapa.ninja gezmen gerek. Gezmekten çok gözlem yeteneğini geliştirip karşına çıkan tasarımların beğendiğin/beğenmediğin yönlerini kendince yorumlayıp neyi nasıl yapmışlar'ı algılamaya başlaman ve sürekli olarak incelemen lazım. Dikkat et, çalmaktan bahsetmiyorum. O çok ayrı bir iş ve bizlik değil. :)

Son olarak ikonlarla alakalı daha çok neden sonuç ve anlaşılabilirlik arasındaki bağlantıyı kurman gerekli. Bu da zamanla olabilecek bir şey. Deneyimle aşabilirsin. Eğer ki ikonlar istediğin mesajı vermiyorsa o zaman altlarına yine uygun bir hiyerarşiyle o ikonun ne işe yaradığını belirten sayfa başlığı ekleyebilirsin ve bu yanlış olmaz.

a ------------b --------- c
Anasayfa - playlist - kaydedilenler

yöntemini kullanabilirsin. Yabi burada mutlaka ikon ve yazı boyutu arasında hiyerarşi olmalı yine...

Son olarak tedirgin olduğun şeylerin hiçbiri aşılmayacak konular değil. Deneyim kazandıkça kendi çizgini oluşturacağına inancım tam. Yeteneğin var... :)

Ayhan G.
26 Şubat 2021
Durum Güncellendi Yorum Gerekiyor

MESAJ

Eray bey, iyi günler. Öncelikle Podcast olayına karşı düşüncelerimizin ve bakış açımızın benzer olması sevindirdi beni.
Sonrasında da tüm bu eleştirel düşünceleriniz, önerileriniz ve övgünüz için teşekkür ederim. Gerçekten her bir cümleyi okuduktan sonra tasarıma baktığımda yaptığım hataların, kullanıcı deneyimini negatif anlamda etkileyen nüansların daha da farkına vardım. Yaptığınız eleştirilerden ve önerilerinizden çıkardığım sonuçları tekrardan yeni bir versiyonda işleyip, onu yüklediğimde belirteceğim. Link vermenin ne kadar doğru olduğunu ben de bilmiyorum ama sanırım bahsettiğiniz “500 Logonun kritiğini yapan kitap” bu:
https://www.amazon.com/Really-Good-Logos-Explained-Professionals/dp/1592534279
Aslında dribbble’da baya bi zaman geçiriyorum ve merak etmeyin kesinlikle çalmayı kastetmediğinizin farkındayım ve aynı düşüncedeyim ben de :) Ama artık daha da fazla zaman geçirmeye ve dediğiniz gibi diğer mecralara da göz gezdirmeye başlayacağım. Tekrardan tüm yazdıklarınız için teşekkür ederim. Uzun soluklu bir projenin sonuna kadar gitmeyebiliriz de, benim için sadece önemli olan çıkarılan sonuçlar ve onların düzgün uygulanması. Ve yukarıda da belirttiğim gibi, kesinlikle bir şeyleri düşündürtebiliyorsunuz. :) En kısa zamanda yeni versiyonla beraber çıkardığım sonuçlarla burada olacağım. İyi günler.

Proje Adı Live Podcast App
Son Durum Yorum Gerekiyor
V1
pintool info
Ayhan G.
Live Podcast App