Görkem Y.
6 Nisan 2022 00:23 Tarihinde gönderildi

PROJE HAKKINDA

Avusturya'da kombi tamiri yapan bir marka adına yaptığımız kurumsal kimlik tasarımını sizlere sunmak isterim. Butik bir marka olduğu için hem yapılan iş hem de işi yapan kişinin kişiliğinden yola çıkarak tamir ve dolayısıyla sağlığın beyazlığından çıkmadan hareketli bir his yaratmayı hedefledik. Marka ile çok fazla çalışmadığımız için sunumdaki materyallerin çoğu son halinden çok muhtemel kullanım şeklini yansıtsa da sizlerden görüşlerinizi almak adına fikir vermeye yetmesini umuyorum.

Videolu Sunum;
https://www.behance.net/gallery/141025117/Thermotec-x-Branding?tracking_source=for_you_feed_user_published

DESTEK TALEBİ

Merhaba Mehmet Bey, öncelikle değerli vaktinizi ayırıp verdiğiniz tavsiyeler için şimdiden çok teşekkür ederim. Proje hakkındakiler kısmında markayı ve yola çıkış noktamızı kısaca anlatmaya çalıştım. Bu tarz kurumsal kimlik projelerini bir üst seviyeye çıkartmak için neler yapabilirim, değerli görüşlerinizi paylaşabilirseniz çok yardımcı
olmuş olursunuz. Tekrardan çok teşekkürler, dönüşünüzü sabırsızlıkla bekliyor olacağım.

Mehmet Gözetlik
20 Nisan 2022
Durum Güncellendi Geliştirmek Gerekiyor

USTANIN YORUMU

Görkem merhaba, aslında mesajını ilk attığın anda görmüş, projeni incelemiştim ama yoğunluğum nedeniyle ancak yanıt verebiliyorum. Lütfen kusura bakma.

Projeni değerlendirebilmem için brief'i, hedef kitleyi, proje kapsamını, kimliğin keşfettiği problemi, çözüm yolunu, proje sürecini, karşılaştığın zorlukları, bunları nasıl aştığını ve tasarımla ortaya çıkan sonucu, ürünlerin etkisini içeren birer paragraflık açıklamalar yazsan çok iyi olur.. Bu bilgileri olmadan yapılan değerlendirmeler çok yüzeysel kalır.

Mehmet Gözetlik
20 Nisan 2022
Durum Güncellendi Geliştirmek Gerekiyor

USTANIN YORUMU

İstediğim verileri daha iyi anlaman için benim ambalajlardaki sadelik projem için bir örnekleme yapabilirim. (ingilizce hazırladığım için ingilizce paylaşıyorum)

Brief: Simplicity has been transformed to necessity for 21st century people disturbed by huge amounts of data.
How can we demonstrate this needs.

Audience: Whole World, 21st century modern people

Scope: Communication, information, branding, retail product design,

Process: We created the alternate simple versions for some package samples of the international brands and we asked for people’s comments: "Which one appears right to you, the original? Or the simpler? Or the sim- plest?" We didn’t changed the design of the packaging, we just removed some visual items and informations.

Challenges: As in the Dieter Rams 10 principles for good design, we try to create a solution with a little design as possible. Because we didn’t want to create a better design, we just wanted to show “the information overload in the daily products”

Result: This blog post was visited by 60 thousand people on the first day. It was viewed by over 5 million only on Antrepo's blog. The important figures in the sector such as Erik Spiekermann, Simple Scott shared their comments about the topic. Most of the designers and average people said they liked the products in the minimal way. When Starbucks changed their logo in January 2011, international publications such as adage.com and the Washington Post associated it with his project.
In the end, It was exhibited in the “Reason Design Emotion" sub-theme of the Beijing International Design Triennial with many international designers including Naoto Fukasawa, Zaha Hadid, Ross Lovegrove, Marc Newson, Norman Foster and Philippe Starck. In 2013, 3 years after the creation of this project, it was a source of inspiration to the ‘No Noise Campaign’ of Selfridges, a chain of high end department stores in the UK.

Görkem Y.
21 Nisan 2022
Durum Güncellendi Yorum Gerekiyor

MESAJ

Öncelike dönüşünüz için çok teşekkür ederim.

Bu boyuttaki markalarda genelde müşteriden çok fazla geri dönüş almak mümkün olmuyor, o yüzden markayı inceleyip müşteriden almamız gereken bilgileri kendimiz dolduruyoruz ve bu projede de o şekilde ilerlemiştik. Aslında bir tesisatçının kurumsallığa ihtiyacı olmasa da bizim gözümüzde her proje kendimizi kanıtlamak ve geliştirmek için bir fırsat. Bu gelişim de sizler gibi daha donanımlı ve tecrübeli tasarımcıların geri dönüşleri ile oluyor, o yüzden vaktiniz için minnettarım ve diğer projelerim için de tekrar karşınızda olmaya çalışıcam.

Brief: İnsanlara verilen bakımve tamir hizmetinin kalitesini ve samimi müşteri ilişkilerini yansıtacak bir marka kimliği tasarımı.

Hedef kitle: Evinde kombisi bozulabilen herkes dense de biraz daha fiyat ve kalite dengesi arayan kitleyi hedeflemeye çalıştık.

Süreç: Aslında süreç çok karmaşık bir hal aldı, müşteriye sunumdan bağımsız kendi içimizde çok fazla daha iyiye nasıl götürebilirizi denediğimiz için bazı noktalar sağlıksız bir alsa da özetle süreci şu şekilde ilerlettik. Öncelikle müşteri ile iletişim kurarak markasını tanımaya çalıştık ve ortaya çözmemiz gereken sonucu çıkartmaya çalıştık. Daha sonrasında benzer sorunların nasıl çözüldüğünü incelemek adına moodboard oluşturduk ve bize uyacağına inandığımız parçaları topladık. Bu parçaları en doğru nasıl harmanlarız, müşteriye en uygun nasıl uyarlarız konusunda alternatifler üretip aramızda bu alternatifleri eleyerek ve geliştirerek ilerledik. Günün sonunda bu tasarıma yaklaştık fakat bu kısımda ufak detaylarla gereğinden fazla uğraşırken süreç biraz sağlıksız hissettirince tadında bırakmak adına en doğru olduğuna inandığımzı kısımda bıraktık. (Bu süreci tamamen sizden geri dönüş için yazıyorum, sizin vermiş olduğunuz örnek çok daha profesyonel.)

Challenges: İki kişi çalışırken bazı doğru olduğuna inandığımız kısımlar çatışınca nasıl karar vermemiz gerektiği konusunda çok fazla zorluk yaşadık ve bu durum süreci biraz negatif etkilemiş olabilir.

Sonuç: Aslında bizim istediğimiz seviyede olmasa da istediğimiz seviyeye götürecek bir basamak olacak bir tasarım ortaya çıktı ve müşterinin beklentileri bunun altında olduğu için kolaylıkla kabul gördü.

Sanırım bizim için süreç özete bu şekildeydi, burada neleri nasıl daha iyi yapıp, daha kaliteli markalarla daha kaliteli işler ortaya çıkartabilirizin cevabı için sizden gelen en ufak bilgi bile bizim için çok değerli, tekrardan değerli vaktiniz için teşekkürler. Herşey bir değer yaratmak ve bu değeri daha değerli hale getirmek için.

Mehmet Gözetlik
21 Nisan 2022
Durum Güncellendi Geliştirmek Gerekiyor

USTANIN YORUMU

Görkem sanırım öğrenci olduğun ve henüz öğrenme aşamasında olduğun için tanımlamaların biraz yüzeysel kalıyor. Bu paragrafların proje bilgisine dayalı olması iyi olur. Senin bir çırpıda yazdıkların sayılmaz :) Müşteriyle toplantı yapmalı, bazen müşterinin müşterisiyle bile konuşmalısın. Onları anlamaya çalışmalı, tasarımı bir çözüm sürecine dönüştürmelisin. Unutma tasarımın %80i anlamak, sadece %20si çözmektir.

Projene baktığımda modern bir grafik tasarım stilini yansıttığını ama bu stili bir ayna gibi yansıttığını görüyorum. Çünkü aynı tasarımı kombici servisi yerine, eğitim kurumu desem o da olur, ilaç şirketi desek o da olur. (illa alev olmalı demiyorum elbette ama müşterinin hedeflerini yansıtmalı, problemlere çözüm getirmeli)

Öğrenci yıllarında biz de böyle şeyler yapıyorduk, hatta kimi tasarım hocalarımız başka tasarımları kopylamanın iyi olduğunu söyler, kopyalaya kopyalaya tasarlamayı öğreneceğimizi belirtirlerdi. Çok sonra tecrübe kazadıkça kopyalamak ile, tasarlamanın birbirlerinden farklı deneyimler olduğunu keşfettim. Eğer tasarlamak istiyorsan bu süreci öğrenmeni, her müşteriye, her projeye uygulamanı öneririm.

Medium üstünde kopyalamayla, ilham almayla ilgili bir makale yazmıştım, müsait olduğunda onu da okumalısın.

https://medium.com/antrepo/2b187ec4107

Yanlış anlama, sana kopyaladığını söylemiyorum, ama tasarım trendlerinin ve belirli tasarım stillerinin etkisinde kalmışsın gibi hissediliyor çalışmana bakınca.

Bunlar yerine her zaman projeye odaklanmak, gerçek verilerin etkisinde kalmak, müşterinin hedeflerini projeye dahil etmek, seni hali hazırda kopyalamaktan öteye gidemeyen bir sürü tasarımcıdan ayrıştıracaktır. (tasarımcı dediğime bakma, kopyalayan kişilere uygulamacı hatta kopyacı diyorum ben aslında)

Umarım anlatabilmişimdir.

Görkem Y.
21 Nisan 2022
Durum Güncellendi Yorum Gerekiyor

MESAJ

Sizi çok iyi anlıyorum, sürecin içinde tecrübe ederek, okuyarak ve inceleyerek öğrenmeye çalışsam da bazı kısımlar amerikayı tekrardan keşfetmek gibi oluyor. O yüzden size branding için bizimle iletişime geçen bir markadan doğru verileri almak adına ne tarz sorular sormam gerektiğini sorsam, hatta sorular dışında sorunu anlamak için dikkat etmemiz gereken püf noktalar hakkında da ne verirseniz hevesle bir sonraki projelerimde deneyip görmek isterim.

Açıkcası bazı projelerde sektörü araştırıp, müşteri ile iletişim halinde oldukça bir çok detay oturmaya başlasa da bunları daha net bir şekilde nasıl çözebilirizin de arayışındayım biraz da, dediğiniz kısım gerçekten çok kritik, sorunu anlamaya daha fazla odaklanmamız gerekiyor.

Tekrardan vaktiniz için teşekkür eder ve bu konuda ne vermek isterseniz almak için sabırsızlıkla beklediğimi söylemek isterim. Daha sonraki projelerde de bunlarla yol alıp tekrar size danışmayı da çok isterim.

Mehmet Gözetlik
21 Nisan 2022
Durum Güncellendi Geliştirmek Gerekiyor

USTANIN YORUMU

https://www.creativeboom.com/tips/50-questions-to-ask-clients-when-designing-a-logo/

Mehmet Gözetlik
21 Nisan 2022
Durum Güncellendi Geliştirmek Gerekiyor

USTANIN YORUMU

https://dribbble.com/resources/brand-discovery-questions

Mehmet Gözetlik
21 Nisan 2022
Durum Güncellendi Geliştirmek Gerekiyor

USTANIN YORUMU

https://blog.hubspot.com/marketing/questions-brand-redesign-project

Görkem Y.
21 Nisan 2022
Durum Güncellendi Yorum Gerekiyor

MESAJ

Çok teşekkürler, bunları da inceliyip bir sonraki projelerde tekrar değerli fikirleriniz için dönmüş olmak dileğiyle...

Proje Adı Thermotec x Branding
Son Durum Yorum Gerekiyor
V1
pintool info
Görkem Y.
Thermotec x Branding