Gelecekte Kaybolacak ve Popüler Olacak Meslekler
Sektör Trendleri

Gelecekte Kaybolacak ve Popüler Olacak Meslekler

DesignGost
DesignGost
23 Eylül 2020 10 dk. okuma

Popüler Olacak Meslekler

Yaratıcı ve tasarım endüstrileri dahil teknoloji birçok sektörde geleceğin mesleklerini belirlemeye devam ediyor. Geçmişte hemen hemen her şirketin bir grafik tasarımcı yada web tasarımcısına ihtiyacı vardı. Yakın geçmişin bu popüler mesleklerine olan ilgi günümüzde durgunlaştı ve azaldı.

Özel durumlar dışında tasarımcılar gelecekte sorunları çözmek için yapay zeka araçlarını kullanacaklar. Tasarımcının rolü; hedefleri, parametreleri ve kısıtlamaları belirlemek ve ardından yapay zeka tarafından oluşturulan tasarımları incelemek ve ince ayarları yapmak olacak.

Tasarımcının kısa sürede yüzlerce tasarım alternatifi yaratması neredeyse imkansız fakat Autodesk Dreamcatcher gibi generative design araçları giderek yaygınlaşıyor. Tasarımcının görevi bu yazılımlar sayesinde yüzlerce alternatif arasından favori olanları seçmek yada birbirleriyle karşılaştırarak mükemmel bir tasarım elde etmek olacak.

İyi tasarım, yaratıcı ve sosyal zeka gerektirir. Bu beceriler ise entelektüel birikim, empati, problem tanımlama, yaratıcı problem çözme, müzakere ve ikna kabiliyeti gerektirir. Yapay zeka şimdilik tasarım mesleğine tehdit oluşturmayacak çünkü kısa vadede bir robotun bu yetenekleri elde etmesi mümkün gözükmüyor.

Peki gelecekte ne tarz yeni meslekler ortaya çıkacak, hangileri talep azalığından kaybolacak, hangi meslekler daha çok talep görecek?

İki videodan oluşan serinin ilk bölümünde yeni meslekleri ikinci bölümde ise popüleritesi giderek azalıp kaybolacak mesleklerden bahsedeceğiz.

Virtual Interaction Designer

2020 yılına kadar 150 milyar dolarlık bir endüstriye dönüşecek olan Virtual and augmented reality, sağlıktan mimariye her sektörde köklü değişimlere neden olmaya devam edecek. Augmented reality teknolojileri geliştikçe ve daha erişilebilir hale geldikçe, içerikleri ve bilgileri çeşitli izleyici türlerine uyarlamak için yeni yeteneklere ihtiyaç olacak.

Gittikçe daha fazla ürün tamamen sanallaştıkça, chat botlardan 3D projeksiyonlara ve 3D ortamlara konuşma, jest ve ışıkla ilgili deneyimler oluşturmak yeni nesil virtual interaction designerların çalışma alanı olacak.

Real Time 3D Designer

Virtual and augmented reality kullanımı yaygınlaştıkça ortaya çıkacak diğer mesleklerden bir tanesi de Real Time 3D Designer. 3D tasarımcının ihtiyaç duyacağı eksiksiz bir deneyim oluşturmak için etkileşimleri, oyun senaryolarını entegre etmek ve üst düzeyde performans elde edebilmek için 3D ve 2D disiplinlerin bir araya geldiklerini göreceğiz.

Complex 3D designer

Yeni malzemeler ve tekniklerin yanı sıra maliyetleri düşürdüğü için 3D printerları yakın gelecekte daha yaygın olarak kullanmaya başlayacağız. Önümüzdeki yıllarda 3D printerlar daha taşınabilir ve uygun fiyatlı olacağından inşaat, sağlık ve creative sektörler gibi bir çok alanda kendine yer bulacak. 3D printerden alınacak çıkışları hazırlamak da 3D tasarımcıların yeni meslek alanlarından bir tanesine dönüşecek.

Algorithmic/AI Design Specialist

Konuştuğum tasarımcıların bir kısmı, 15 yıl içinde robotların veya algoritmaların işlerini ellerinden alacağını düşünüyorlar. Yaratıcılık somut bir bilgiden ziyade, deneyim ve olma halinden beslendiğinden temelde yaratıcılığın kodunu yazmak çok zor olsa da yapay zeka tasarımcılar için yeni fırsatlar yaratacak.

İnsan merkezli tasarım, nesne tasarımından yani endüstriyel tasarımdan, deneyim tasarımına yani interaction design, visual design ve mekan tasarımına evrildi. Bir sonraki adım ise otomatik veya akıllı sistemler için davranış tasarımı olacak. Örnek olarak, bir aracın kaçınılmaz bir çarpışmada nasıl kararlar alacağını belirlemek yada yüzlerce tasarım alternatifi sunabilecek algoritmayı yapay zeka tasarım uzmanları yaratacak.

Design Strategist

Günümüzde halihazırda büyük şirketlerde çalışan tasarım stratejistleri temel olarak üç şey yapar: tasarımsal kararlar, yönetim stratejisi, problem çözme / yenilik.

Tasarım Stratejisti, problemleri tanımlamak, çözmek ve güçlü inovasyon stratejileri sunarken empati, görselleştirme ve sentez gibi yaratıcı yöntemleri uygulamada uzmandır. Aynı zamanda usta bir hikaye anlatıcısıdır ve müşterilerini güçlü anlatımlarla etkileyebilir.

Sosyal medya ve klasik medya artık iç içe geçip komplex bir yapıya dönüştüğünden tasarım stratejistlerinin gelecekte vazgeçilmez olacağını düşünenler arasındayım.

Freelance Designer

Pijamalarınızla çalışmaya hazır mısınız? Freelance çalışanlar günümüzde Amerika işgücünün %35'ini temsil ediyor. Avrupa Birliği’nde ise bu oran% 16,1. Her iki rakam da aynı küresel eğilimi gösteriyor: yaratıcı girişimcilerden, işçilere kadar freelance dünya çapında artış göstermekte.

Daha önceleri sadece büyük tasarım ekiplerinin erişebildiği yetenekli insanlara, yaratıcı yapay zeka ve global yaratıcı marketler sayesinde artık bireyler de kolaylıkla erişebiliyor.

Yapay zeka yakın gelecekte tasarımcılara ciddi tehdit oluşturmasından ziyade yeni imkanlar sunacak. Fakat iyi bir tasarımcı olmak ve süper starlarla rekabet edebilmek için entelektüel birikim ve problem çözme yetenekleri çok önemli.

Kaybolacak Meslekler

Tasarım, büyük ölçüde sanatsal ve stilistik bir uğraşıdan, çetrefilli teknolojik ve sosyal sorunların çözümüyle görevli bir alana doğru olgunlaştı.

Dünün grafik tasarımcıları bugünün UX tasarımcıları, yarının UX tasarımcıları ise avatar tasarımcısı, programcı, füzyonist yada yapay organ tasarımcısı gibi mesleklere mi evrilecek? Amerika tasarımcılar meslek birliğine göre, evet öyle olacak.

Amerika Çalışma İstatistikleri Bürosu verileri 2024 yılına kadar grafik tasarımcılar için sadece %4, art direktörler için %2 büyüme olacağına işaret ediyor. Kendini yenilemeyen tasarımcılar için gelecek pek iç açıcı gözükmüyor.

Grafik tasarımcılar, art direktörler, creative direktörler gelecekte de var olacak ama hem yapay zeka hem de tasarımcı ihtiyacı iyice azalan bir sektörde süper star tasarımcılarla rekabet etmek kolay olmayacak. Peki hangi meslekler zaman içinde azalıp kaybolacaklar?

UX Designer

Telefon ve web uygulamaları, akıllı TV/film platformları, bilgisayar uygulamaları, virtual reality, augmented reality ve bunun gibi teknolojilerin ortaya çıkmasıyla kullanıcı deneyimi alanı çok fazla genişledi.

UX tasarım araçlarının da çoğalmasıyla, artık firmalar metin yazarları, ürün tasarımcıları, müşteri deneyimi uzmanları gibi farklı tipte UX yeteneklerine yatırım yapmaya başladılar.

Örneğin, aynı ekipteki olağanüstü UI/UX becerisine sahip, kod da yazabilen deneyimli bir ürün tasarımcısı ve sadece UX yapabilen bir tasarımcı düşünün. Projenizde zaten bir UX kaynağı varsa, ancak user interface yapacak kimse yoksa, hangisine daha çok ihtiyacınız olacak? Tabiki product designer.

Eskisi gibi artık sadece web siteleri hüküm sürmüyor. Çok fazla UX alt başlığı var ve her geçen zaman çoğalmaya devam ediyor.

Eğer UX tasarımcısı olarak oyunda kalmak istiyorsanız, yeteneklerinizi bir üst seviyeye taşımalısınız. Ya yeni beceri setleri edinirsiniz ya da işinizi yeni nesil bir tasarımcı elinizden alır.

Visual Designers

Bir web yada app tasarımın nasıl görüneceği visual designerların, işlevselliği ise UX tasarımcıların sorumluluk alanındaydı. Günümüzde “bir fikir buldum, tasarımını da yaptım”dan ziyade artık tasarımcılardan bir tasarımın prototipini yapacak hatta CSS code yazacak derinliğe sahip olması bekleniyor.

Visual designerların sorumluluk alanı UI ve web tasarımı yapmaktan, illustrasyonlar, iconlar, animasyonlar yapan ve CSS code yazabilen bir seviyeye evrildi. Biz visual designerlar olarak artık altın çağımızın sonuna gelmek üzereyiz. Gelecek 10 yıl içinde yüksek kalite tasarım mockupları ve bir tasarım için yüzlerce alternatif üretebilen yapay zeka sistemleri visual designerların yerine tercih edilecek.

Fakat bu sefer mesele sadece yapay zeka değil, teknolojinin arayüzü iki boyuttan augmented reality’nin hüküm süreceği üç boyutlu ve hareketli bir evrene geçiş yapıyor. Yapay zeka yüzünden sadece süper starların survive edeceği sektörde eski tarz visual designerları artı olarak üç boyutlu ve hologramik tasarım dünyası challengı da bekliyor olacak.

Uzun lafın kısası bir visual designer olarak gelecekte çorba kaynamaya devam etsin istiyorsan yetenek setini genişletmeli ve yepyeni beceriler eklemelisin.

Traditional Industrial Designers

Bir çok endüstriyel tasarımcı geleceğe pembe gözlüklerle bakıyor olabilir. Artefact’in endüstriyel tasarım direktörü Markus Wierzoch’e göre Mesleğinin “endüstriyel” bölümüne aşırı bağlı kalan, yani bir ürünün sadece heykelsel görünümüne odaklanmış ve kendini geliştirmeyen klasik endüstriyel tasarımcılar gelecekte “dinazor” olarak anılacak.

Mesele şu ki, form artık işlevi takip etmiyor. Gelişmiş yazılımlar ve teknoloji sayesinde artık bir bütün oldular. Gelecekteki endüstriyel tasarımcılar sadece formu değil bir ürünün bitmiş halini hayal etmek ve hayata geçirmek için gerekli yeteneklere ihtiyaç duyacak.

Gelecekte tüm tasarımcılar hybrid olacağından traditional industrial designerların kaybolmadan önceki son rolleri post-industrial designer olacak.

Design Researchers

Etnografik araştırma tasarımda yeniyken, büyük reklam ajansları yada şirketlerde görsel ve creative konuları araştırmada uzmanlaşmış tasarımcılar vardı. Tasarım araştırması rolü şimdi tüm tasarımcılardan beklenen temel bir beceri ve uygulama haline geldi.

Bugün bir tasarımcı olarak herhangi bir tasarım için önce müşterinin ne istediğini öğrendiğiniz varsayılır; artık her tasarımcı müşteri için yeni bir görsel dünya yaratırken nasıl araştırma yapıldığını da bilmek zorunda.

Machine learning gibi teknolojiler bu mesleği öldürmek üzere. Sonuç olarak, günümüzde artık kimsenin özel bir design researcher ihtiyacı kalmadı diyebiliriz.

Sonuç

“Tasarım eğitimi aldım benim için yeterli” derseniz sizleri iyi bir gelecek beklemiyor olabilir. Meraklı olun, yeni şeyler ve beceriler öğrenmek için her fırsatı değerlendirin. Teknoloji değişiyor, hayat değişiyor, insanlar ve ihtiyaçları da değişiyor. Sizde değişin ve yenilenin…

Bu makale hazırlarken fastcompany.com, quora.com ve entrepreneur.com sitelerindeki bilgilerden faydalanılmıştır.